Scrisoare de intentie - Introducere


In ultimii ani scrisoarea de intentie a devenit o conditie aproape obligatorie. Din punct de vedere al angajatorilor, o scrisoare de intentie, atasata cv-ului, releva creativitatea, seriozitatea, intentiile si usurinta cu care posibilul angajat poate comunica. De cealalta parte, aplicantul, isi poate pune in valoare calitatile enumerate mai sus, fapt ce nu poate fi decat in avantajul acestuia. Drept urmare, o scrisoare de intentie nu poate fi decat binevenita, atat pentru angajator (ajutandu-l in selectia candidatilor), cat si pentru aplicant.
Imagineaza-ti ca ieri ai terminat liceul sau facultatea, si desi ai cunostinte teoretice avansate in domeniul in care aplici, la rubrica experienta cv-ul tau este GOL, deoarece pe perioada studiilor ai preferat sa te concentrezi pe scoala, nu pe acumularea experientei practice. In cazul de fata, desi angajatorul poate cauta o persoana cu un minimum de experienta, cv-ul tau, va fi ignorat, acesta neintrunind conditiile minime. Aici intervine scrisoarea de intentie. Scrisoare de intentie care in pofida lipsei de experienta poate evidentia comportamentul tau ca angajat si de ce nu, personalitatea.
Ca si in cazul cv-ului, o scrisoare de intentie, se supune catorva reguli, reguli care nefiind respectate, nu numai ca anuleaza posibilele avantaje ale unei scrisori de intentie, mai mult, poate dauna in mod deciziv aplicantului.
In redactarea unei scrisori de intentie trebuie sa tii cont de un minim de reguli:
·                     gramatica
·                     marimea
·                     persoana careia te adresezi
·                     cerintele firmei
·                     originalitate
·                     specificul firmei
·                     asezarea in pagina
Mai multe detalii despre regulile redactarii unei scrisori de intentie gasiti aici.

Scrisoare de intentie - Mituri

FALS!!! --- Nu mai folosesc scrisoare de intentie de mai multi ani. Scrisorile de intentie nu mai sunt citite de catre angajatori deoarece acestia nu mai au timpul necesar. Prin urmare redactarea si trimiterea unei scrisori de intentie este o pierdere de timp. 


Nu te lua dupa cei care promoveaza astfel de idei pe bloguri sau forumuri. O scrisoare de intentie (bine facuta), nu poate aduce decat beneficii, iar daca angajatorul nu are timp sa o citeasca, va trece direct la cv, in niciun caz nu te va penaliza pentru faptul ca pe langa cv, ai trimis si o scrisoare de intentie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

scrisoare de intentie poate trezi atentia angajatorului, chiar daca aplicantul nu are experienta. ADEVARAT!!!

Chiar daca in prezent angajatorii au o oferta larga de unde isi pot alege angajatii, sunt constienti ca nu intotdeauna exista candidatul perfect pentru postul respectiv. Drept urmare, acestia pot accepta si persoane care nu "par" a se potrivi ca o manusa postului, atata vreme cat acestea au o atitudine pozitiva, deschisa si sunt entuziasmati de invatarea lucrurilor noi.

Autor: Scrisori de intentie

7 comentarii:

  1. Nu cred ca o scrisoare de intentie iti garanteaza angajarea. Indiferent de continutul ei. Angajatorii nu se mai uita la o scrisoare de intentie, nu mai au timp. Urmaresc pretentiile salariale, experienta si din ce in ce mai mult se pune accentul pe cat mai multe recomandari, angajatorii facand un fel de pact intre ei, atunci cand vine vorba despre asta. Personal, nu mai folosesc scrisorile de intentie de vreo 3-4 ani si fac asta dupa ce am vazut ca rezultatele sunt aceleasi si cand aplic cu scrisoare de intentie si cand o fac fara scrisoare de intentie.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim, nu am spus ca scrisoarea de intentie iti garanteaza ceva. Am spus doar ca o scrisoare de intentie iti creste sansele. Si ca sa fiu sincer, atata vreme cat nu te afecteaza in niciun fel, nu vad de ce nu ai folosi o scrisoare de intentie. Decat sa aplici ca o balega (scuze de expresie) la 5000 de joburi pe secunda, fara sa tii cont de cerintele angajatorului, cred ca e mai util sa aplici la 3-4 joburi pe zi, sa urmaresti ce vrea angajatorul, sa incerci sa-ti personalizezi cv-ul/scrisoarea de intentie tinand cont de cateva cuvinte cheie postate in anunt. Sa nu mai spun de faptul ca de la joburile middle in jos, majoritatea nu folosesc o scrisoare de intentie, fapt ce nu poate aduce decat avantaje celor care folosesc scrisoare de intentie. Asta, bineinteles, sa respecti niste reguli de redactare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Depinde mult si postul la care aplici. Daca aplici la un post de vanzator la o taraba, nu stiu daca "Dumnezeul" care STAPANESTE afacerea are capacitatea de a intelege o scrisoare de intentie si rolul ei. Si nu, nu vreau sa jignesc pe nimeni, asta e realitatea. In rest nu vad niciun dezavantaj . Asta, asa cum ai spus si tu, daca prin scrisoarea de intentie reusesti sa evidentiezi calitatile, ca daca nu faci decat sa arati ca esti analfabet, mai bine te abtii sau cauti un model de scrisoare de intentie, model pe care departamentul HR dintr-o companie mare sigur il cunoaste :-))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum vreo doi ani, am aplicat la un post de Supply Chain Manager, la o companie romaneasca de constructii. Aveam o experienta suficienta (10 ani in multinationale, relocari pe afara...bla-bla-bla) incat sa nu-mi fac mari probleme, asa ca ce-am zis eu....eee trimit scrisoare de intentie, ce rost are...nu mai sunt la nivelul ala. Zis si facut! Banuielile mi s-au adeverit, am fost sunat la 30 minute din momentul aplicarii si a doua zi m-am infatisat la sediul societatii cu pricina. Si ca sa o scurtez o sa trec direct la subiect....Imediat dupa ce m-a invitat sa iau un loc, tipul din fata mea (care era si patronul - un ins umflat cu pompa, fericit posesor al unei mustati de tractorist), imi spune:
    - Dom'le Popescu, bag de seama ca aveti un cv impresionat, experienta nu lasa deloc de dorit, dar totusi...NU ATI PUTUT SCRIE O SCRISOARE DE INTENTIE?!
    Reactia?! Am ramas perplex. Pentru ca niciodata nu m-as fi gandit ca lipsa unei scrisori de intentie ar putea sa constituie o problema, si chiar admitand stupizenia asta, nu m-am gandit ca cineva ar avea tupeul sa-ti reproseze.
    Sfatul meu? Faceti bine si insotiti oricare aplicare de o scrisoare de intentie, mai ales incepatorii, cei fara experienta, etc. Altfel, o sa va treziti intr-o zi , cu unul care va trage la raspundere ( :)))) ) si nu o sa stiti ce sa-i raspundeti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ahaha!!! hai ca astae tare rau de tot. nu pot sa cred ca nu i=ai spus nimic. eu una nu as rezista sa-mi faca asta, chiar daca sunt in "inferioritate" acolo..

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Eve, ce i-as fi putut raspunde? Si mai presus de orice, la ce mi-ar fi folosit? Am preferat sa o las asa, cum a cazut. Mai ales ca stiam ca o varianta mai buna nu prea avea...eu am aplicat la postul ala pentru ca eram satul pana peste cap de multinationale, sedinte, program prelungit si toate porcariile astea. Si acolo era lejer, salariu bunicel bla bla bla. Oricum, m-a angajat...si pe parcurs am avut surprinderea sa observ ca grasul ala era un foarte, foarte bun manager...

    RăspundețiȘtergere
  7. Eh...esti un norocos. Cunosc cazuri ( <----- ) care cu toate scrisorile si politeturile n-au avut parte de o mustrare la interviu, ba dimpotriva se purtau de parca erai Dumnezeu pe pamant, ca mai apoi, dupa ce semnai, sa inceapa sa puna presiune pe tine... si nu orice fel de presiune, ci o presiune combinata cu batjocura. Dr na, asa sunt angajatorii romani, trebuie sa-i intelegem, saracii ... se chinuie si ei sa-si cumpere un X6 dupa urma a trei amarati de angajati

    RăspundețiȘtergere